Wi-Fi netwerkmanagement, virtualisatie en cloud

14.08.2017

In deze blog vertelt Patrick Groot Nuelend van Extreme Networks over voor- en nadelen van fysieke Wireless LAN Controllers voor netwerkmanagement.

 

Explosieve groei van Wi-Fi

Dankzij de explosieve groei van het aantal mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, is Wi-Fi onverminderd populair. Ook binnen bedrijven wordt steeds meer dataverkeer via het draadloze netwerk ontsloten, van ziekenhuizen en scholen tot winkels, fabrieken en magazijnen. Met Wi-Fi werken we tegenwoordig waar en wanneer we maar willen en maken daarbij gebruik van de applicaties en data die voor ons van belang zijn.

Wi-Fi technologie is continu in ontwikkeling. We hebben inmiddels een punt bereikt waarbij wij eigenlijk geen verschil meer merken tussen het werken over Wi-Fi of een bekabeld netwerk. Bandbreedte, snelheid en roaming van een modern Wi-Fi netwerk stellen ons in staat om gebruik te maken van veeleisende applicaties zoals spraak, video en augmented reality.

 

Netwerkmanagement

De rol van Wi-Fi binnen organisaties wordt steeds belangrijker en het aantal Wi-Fi- clients neemt steeds meer toe. Hierdoor rust er een groeiende verantwoordelijkheid op uw schouders om de beschikbaarheid, performance en veiligheid van het Wi-Fi netwerk te waarborgen. Denk hierbij aan software updates voor security risico’s en het monitoren en het signaleren van problemen, liefst voordat de gebruiker het door heeft!

 

Voordelen van Wireless LAN Controller (WLC)

Netwerkmanagementtaken voert u uit met behulp van een Wireless LAN Controller (WLC). Met een WLC beheert u meerdere Wi-Fi Access Points (AP’s) vanaf een centrale plek, zonder ieder AP afzonderlijk te hoeven benaderen of in te stellen. Dit biedt belangrijke voordelen in configuratie, onderhoud en beheer van het netwerk. Daarnaast bieden WLC’s centrale functies zoals het instellen van Wi-Fi toegang voor gasten.

 

Nadelen van een fysieke controller

Een WLC bestaat uit een 19-inch hardware appliance in combinatie met software licenties voor bepaalde functies en aantal type AP’s. Het aantal AP’s en mobiele apparaten breidt u uit door software licenties aan te schaffen, tot een bepaald maximum is bereikt. Daarna moet u bij een uitbreiding van het dekkingsgebied een nieuwe WLC en licenties aanschaffen. Ook is een tweede, redundante, WLC noodzakelijk voor het borgen van de continuïteit bij uitval van de primaire WLC. Ook deze WLC moet u aanschaffen en beheren. Uw IT’ers zitten er waarschijnlijk niet om te springen om deze ‘onbekende’ servers of controllers te beheren. Kortom, aan WLC’s kleven naast de voordelen, soms ook belangrijke nadelen.

 

Virtualisatie en cloud

Een belangrijke trend in de IT-industrie is virtualisatie. Hierbij wordt een fysieke server opgedeeld in een aantal virtuele servers, waardoor meerdere applicaties (elk met hun eigen besturingssysteem) naast elkaar op één fysieke server kunnen draaien. Naast ruimte besparing en een hogere flexibiliteit en schaalbaarheid, levert virtualisatie een aanzienlijke besparing op aan inrichting en onderhoud van de servers. Meer en meer bedrijven nemen daarom afscheid van hun fysieke servers en nemen een zogenaamde hypervisor in gebruik. Bekende leveranciers van hypervisors zijn VMWare, Citrix en Microsoft. Het is ook mogelijk om geen eigen hypervisor te gebruiken, maar de applicaties in de cloud te hosten, zoals bij Amazon (AWS) of Microsoft (Azure).

 

Virtualisatie WLAN-controller

Deze trend van applicatie virtualisatie heeft zich inmiddels ook doorgezet in de wereld van Wi-Fi. Zoals aangegeven kleven er aantal nadelen aan traditionele WLC’s. Dankzij virtualisatie zijn deze nu verleden tijd. Bij een virtuele server past u de schaalbaarheid eenvoudig aan door middel van de toekenning van de resources (zoals geheugen en CPU) aan de virtuele controller. Daarnaast hoeven uw beheerders zich geen zorgen meer te maken over een “onbekend stuk ijzer” in de server ruimte. Tenslotte wordt door virtualisatie de kosten voor de hardware geeliminieerd en hoeft u alleen nog software licenties aan te schaffen. Het behoeft daarom geen pleidooi waarom “Virtual WLAN” de laatste tijd zo’n vlucht heeft genomen!

 

Patrick Groot Nuelend

Ik werk bij Extreme Networks als General Manager Retail, Transportation & Logistics. Extreme Networks is een Wi-Fi leverancier die veel succes heeft met Virtual WLAN. Onze VX9000 Virtuele Controller biedt een ongeëvenaarde schaalbaarheid van 5 tot 25,000 AP’s!

 

Seminar Wireless networking

In september spreek ik op het Seminar Wireless networking van Actemium. Daar praat ik graag met u verder over het virtualiseren van uw draadloze netwerk.

 

Lees meer

 

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 
 
 
&nbp;